img_1755Mõisamängud. Kammermuusikute kontserdisari mõisakoolides
Metsalinnud
Heli Ernits (oboe), Leho Karin (tšello), Diana Liiv (klaver)
Kavas: Pjotr Tšaikovski, Camille Saint-Saënsi, Tõnu Kõrvitsa ja Ester Mägi muusika, videoinstallatsioon looduspiltidest

Eesti muusika on lahutamatult seotud meie rahvamuusika, kommete ja ajalooga. Laul kuulus igapäeva toimetuste juurde, lulu abil pandi vili paremini kasvama ja vihm õigel hetkel sadama. Lauluga kasvasid lapsed, tekkisid paarid, laul käis rõõmu ja hingevaluga koos. Peaaegu kõik eesti heliloojad on eesti rahvalaulust oma loomingule tuge otsinud ja püüdnud luua muusikat, mis just seda rahvakillukest siin maasiilul kuidagi kirjeldaks ja väljendaks. Eesti muusika Grand Old Lady Ester Mägi muusika on neist püüdlustest hea näide. Peaaegu kogu tema muusika on rahvaliku pärandiga lähemat või kaugemat teed pidi seotud. Ta oskab ka lihtsaimad, isegi naiivsed viisijupid kuidagi ajatult kõlama panna, neile igavikulise ja sügavalt puudutava mõõtme juurde anda. Sel kontserdil kuuleme muuhulgas Ester Mägi sulest duot “Psalm” ning Tõnu Kõrvitsa loodusteemalist pala triole “Metsalinnud”.  Tõnu Kõrvits: “Kasutasin teoses Kanepist pärit eesti rahvaviisi “Lind lohutamas”. Ja seda laulu ‘ümbritsevad’ Eesti erinevate lindude laulud.” 

Lisaks eesti muusikale kõlavad kontserdil ka kooliprogrammiga seotud kuulsad kooduseteemalised teosed maalimaklassikast – Tšaikovski “Luikede järvest” ja Saint-Saënsi “Loomade karnevalist”.

Heli Ernits alustas oboeõpinguid 1999. aastal Heino Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis. Oma haridusteed jätkas ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia bakalaureuseõppes dots. Olev Ainomäe oboeklassis ning seejärel magistrantuuris Nils Rõõmussaare juhendamisel. Lisaks on Heli end täiendanud Karlsruhe Muusikakõrgkoolis prof. Thomas Indermühle oboeklassis. Hetkel jätkab Heli õpinguid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia doktorantuuris prof. Matti Reimanni juhendamisel.
Heli Ernits võitis IV Rahvusvahelise konkursil „Jurmala 2008“ I preemia, II preemia Eesti Interpreetide Konkursil Puhkpillidele aastatel 2008 ja 2012 ning on ka Con Brio‘10 ERSO preemia laureaat, mille tulemusena avanes võimalus soleerida oktoobris 2011 Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ees.
Heli Ernitsa tegevust iseloomustab huvi eesti muusika vastu. Tema ning pianist Ave Kruup andsid 2012 suvel kontserdi eesti autorite loomingust oboele ja klaverile. Samuti on ta puhkpillikvintett Estica liige, mille repertuaari keskmes on eesti heliloojate muusika.
Alates 2009. aastast töötab Heli orkestrandina Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris (ERSO). Alates 2005. aasta algusest on ta osalenud pea kõigi kodumaiste orkestrite töös ja hooajal 2006/2007 Jeunesses Musicales maailmaorkestris.

Leho Karin on üks Eesti tuntumaid ja nõutumaid soliste ja ansamblitšelliste. Leho Karin lõpetas Tallinna Muusikakeskkoolis Laine Leichteri tšelloklassi, järgnesid õpingud Tallinna Konservatooriumis (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias) Toomas Velmeti juures. Ta on täiendanud end professorite M. Homitseri (Venemaa), J. Schwabi (Saksamaa) ja F. Helmersoni (Rootsi) juures, viimase käe all täiendas end 1991–1992 ka pidevamalt Rootsi Edsbergi Muusikainstituudis, samas on ta lihvinud oma oskusi veel Martin Ostertagi juures Karlsruhe Kõrgemas Muusikakoolis.
Leho Karin on vabariikliku keelpillimängijate konkursi laureaat (1987) ning osalenud 1990. a. Müncheni ARD konkursil. 1993. aastast mängib Leho Karin Tallinna Kammerorkestris.
Solistina on ta üles astunud Soomes ja Rootsis ning osalenud paljudes projektides Eestis. Käesoleval ajal mängib ka YXUS Ensemble’is ja on tšellopedagoog Tallinna Muusikakeskkoolis.

Diana Liiv on aktiivselt tegutsev pianist ja kammermuusik ning kontserdiagentuuri Kammermuusikud kunstiline juht.  Pianist Diana Liiv alustas klaveriõpinguid viieaastaselt oma pianistist ema juhendamisel. Ta on lõpetanud Tallinna Muusikakeskkooli Tiina Kuriku, Ivo Sillamaa ja Valdur Rootsi juhendamisel ning täiendanud end eraviisiliselt Anna Klasi juures. Muusikalise kõrghariduse omandas ta Peep Lassmanni klaveriklassis Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, kus ta 2011. aastal kaitses magistrikraadi solisti suunal ning 2012. omandas teistkordse magistrikraadi cum laude kammeransamblistina Marje Lohuaru juhendamisel. Ta on täiendanud end aastatel 1995–1997 Victor Rosenbaumi juures Longy Muusikakoolis Bostonis ning aastatel 2007–2008 Sibeliuse Akadeemias Helsingis Hui-Ying Tawastsjerna juhendamisel. 2009-2013 täiendanud end St. Cecilia nimelises rahvusvahelises pianistide erakoolis Bergamos Konstantin Bogino klaveriklassis. Lisaks on ta osa võtnud mitmetest suvekoolidest ja kursustest Iisraelis (1996), USA-s, Soomes ja Rootsis ning Lazar Bermani meistriklassidest Leedus. 

2009. aastal pälvis Diana Liiv Kuhmo Kammermuusikafestivalil Soomes rahvusvahelise klaverikvinteti koosseisus Kees Wiebenga parima ansambli auhinna R. Schumanni Klaverikvinteti esituse eest. 2010. aastal saavutas ta diplomi ühel nimekaimatest rahvusvahelistest pianistide konkurssidest „Piano Competition Rome“ Roomas. Samal aastal pälvis ta ka kahekordse laureaaditiitli nii solisti kui ka kammeransambli kategoorias Leedus, Druskininkai rahvusvahelisel pianistide konkursil „Music Without Limits“, kus ta osales koos viiuldaja Kristina Kriidiga.

Diana Liiv on üles astunud solisti ja kammermuusikuna Eesti olulistel festivalidel ja kontserdisarjades, ta on esinenud nii ansamblistina kui ka andnud soolokontserte Leedus, Rootsis, USA-s, Soomes, Hollandis (Gaudeamus Interpreters Competition Hollandis), Venemaal (Peterburi Jaani kirikus, Moskva festivalil Spiegel im Spiegel 2015) , Itaalias (Luccas, Brescias, Ascoli Picenos, Bergamos) ja Prantsusmaal (Eric Satie festivalil Pariisis 2011).
Orkestrisolistina on ta üles astunud Longy Sümfooniaorkestri, Kaunase Sümfooniaorkestri, Lexingtoni Sümfooniaorkestri ning Tartu ja Tallinna Kammerorkestrite ning TMKK sümfooniaorkestri ees.
Tema repertuaari kuulub lai valik sooloklaveri- ja kammerteoseid alates klassikast ja lõpetades nüüdismuusikaga. Erilisel kohal on tema repertuaaris eesti heliloojate looming. Ta on olnud ka Märt-Mattis Lille, Timo Steineri, Galina Grigorjeva, Malle Maltise, Mirjam Tally, Jüri Reinvere jt. teoste esmaettekandjaks. Ning lisaks eelpoolnimetatud heliloojatele on ta teinud koostööd ka Helena Tulve, Arvo Pärdi ja Kaija Saariahoga.
Ta on teinud palju kontserdisalvestusi ja fondisalvestusi Eesti Raadio Klassikaraadiole.

Ta on kirjutanud ja avaldanud kaks muusikapedagoogilist lasteraamatut koos CD-ga: “Neli heldet haldjat” (2005) ja “Võluvitsa vägi“ (2007). Koos raamatutega ilmunud plaatidel esitab Diana Liiv seadeid P. Tšaikovski klaveritsüklitest „Lastealbum “ ja „Aastaajad“. 2014. aastal ilmus duubel CD HELIjaKEEL Variatio Delectat eesti kammermuusikaga Diana Liivi esituses.