Olja VoronovaMõisamängud – “Klassika ja tähed” – Kammermuusikute suvefestival unustatud mõisates 2020

Beethoven 250. Suur fuuga
Tallinna Kammerorkestri Keelpillikvartett koosseisus Harry Traksmann (viiul), Olga Voronova (viiul), Laur Eensalu (vioola), Leho Karin (tšello)
Kavas: Beethoven

 

Kontserdil kõlab Beethoveni eelviimane keelpillikvartett (nr. 13) – originaalversioonis, koos Suure Fuugaga. Kontserdil esinevad muusikud on Tallinna Kammerorkestri orkestrandid. 

Foto: Kaupo Kikkas

ESINEJATEST:

Viiuldaja Harry Traksmann on mitmekülgne muusik, kelle olulisematest koosseisudest (NYYD Ensemble, Tallinna Kammerorkester ja Uus Tallinna Trio) ükski ei saa repertuaaris läbi nüüdismuusikata. Traksmann on hinnatud nii solisti, kammermuusiku kui ka orkestrandina.

Harry Traksmann alustas viiuliõpinguid Tallinna Muusikakeskkoolis Tiiu Peäske viiuliklassis aastal 1981 ning jätkas 1992. aastal Eesti Muusikaakadeemias professor Jüri Gerretzi juures.

1996. aastal pälvis Traksmann diplomi Tallinnas toimunud Heino Elleri nimelisel rahvusvahelisel viiuldajate konkursil Tallinnas. 1998. aastal osales ta pianist Marrit Gerretz-Traksmanniga Kuhmo rahvusvahelisel duodekonkursil Soomes.

Harry Traksmann on tegutsenud kammermuusikuna paljudes erinevates ansamblites. Uus Tallinna Trioga (tšellist Kaido Kelderi ja pianist Marrit Gerretz-Traksmanniga) on saavutatud arvukalt konkursipreemiaid. Alates orkestri asutamisest 1993. aastal töötab Harry Traksmann Tallinna Kammerorkestris, aastast 1997 kontsertmeistrina ning on esinenud Tallinna Kammerorkestri ees ka solistina. Alates 1997. aastast osaleb Harry Traksmann ka NYYD Ensemble’i töös ning mängib NYYD Ensemble’i keelpillikvartetis, mille koosseisu kuuluvad praegu veel viiuldaja Juta Õunapuu, vioolamängija Torsten Tiebout ja tšellist Leho Karin.

Harry Traksmann on salvestanud mitmeid plaate ECM-ile, sealhulgas Arvo Pärdi, Erkki-Sven Tüüri ja Heino Elleri teoseid.

Olga Voronova alustas viiuliõpinguid Narva Laste Muusikakoolis ema Svetlana Voronova juhendamisel ning jätkas 1985–1993 Tallinna Muusikakeskkoolis professor Endel Lippuse juhendamisel. 1993. aastal lõpetas Olga Voronova Eesti Muusikaakadeemia Endel Lippuse klassis ning 2002. aastal samas magistriõppe (töö “Viiulikäsitlus Igor Stravinski viiulikontserdis”, juhendaja Kristel Pappel). 2002. aastal jätkas Voronova doktoriõpinguid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. Lisaks on ta täiendanud end 1997–1998 Moskvas Gnessinite nimelises Muusikaakadeemias Halida Ahtjamova klassis, 1999–2000 Saksamaal Berliini Kunstide Kõrgkoolis (Hochschule der Künste Berlin) Ilan Gronichi klassis ja 2002. aastal ka Hollandis Utrechti Kunstide Kõrgkoolis (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) Keiko Waltaya juures. Voronova on osalenud ka 1997 Brüsselis kuninganna Elisabethi nimelisel rahvusvahelisel viiuldajate konkursil toimunud meistrikursusel (juhendajad Mihaela Martin, Berl Senovski, Eduard Schmieder ja Pierre Amoyal) ning Igor Bezrodnõi, Zarius Šihmurzajeva ja Marianne Boettcheri meistrikursustel.

Olga Voronova on töötanud alates 1995. aastast Tallinna Kammerorkestris ja olnud 2001. aastast Tallinna Keelpillikvarteti liige. Kvartett pälvis 2003. aastal Eesti Muusikanõukogu aastapreemia ning 2005. aastal ilmus kvartetilt CD eesti muusikaga (Kuldar Singi, Alo Põldmäe, Mari Vihmandi, Toivo Tulevi ja Arvo Pärdi teosed).

Olga Voronova on soleerinud Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, Tallinna Kammerorkestri, Narva Linna Sümfooniaorkestri, Eesti Muusikaakadeemia ja Tallinna Muusikakeskkooli Sümfooniaorkestrite ees. Ta on andnud soolokontserte ja esinenud koos oma pikaajalise andsamblipartneri, pianist Mati Mikalaiga ning mänginud duos tšellist Leho Kariniga. Ta on esinenud nii solistina kui ka keelpillikvarteti koosseisus Prantsusmaal, Saksamaal, Rootsis, Iisraelis, Hollandis, Tšehhis, Belgias ja Kanadas.

Olga Voronova on pälvinud diplomi Heino Elleri nimelisel rahvusvahelisel viiuldajate konkursil 1991 ja 1996. 1999 sai ta ETV preemia Eesti noorte interpreetide konkurss-festivalil “Con Brio”. 2000. aastal oli ta ESTO noorte talentide võitluse laureaat Torontos.

Laur Eensalu (23. V 1985 Tallinn), vioolamängija. Eesti Interpreetide Liidu liige (2013).

Lõpetas 2004 Tallinna Muusikakeskkooli (õpetaja Tiiu Peäske), õppis 2004–05 Karlsruhe Kõrgemas Muusikakoolis (õpetaja Fabio Marano) ja lõpetas 2012 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias bakalaureuseõppe (Viljar Kuuse klass). Mänginud aastast 2005 Tallinna Kammerorkestris (alates 2011 rühma kontsertmeister) ja aastast 2007 ühtlasi Rahvusooper Estonia orkestris.

Leho Karin on üks hinnatumaid tšelliste Eestis. Ta on Tallinna Kammerorkestri pikaaegne liige, mänginud aastatel 1993–2012 tšellot NYYD Ensemble’is ning alates 2013. aastast YXUS Ensemble’is. Samuti on ta mänginud tenorgambat ansamblis GambarinG koos Tõnu Jõesaare ja Peeter Klaasiga. Alates 1995. aastast on Leho Karin ka tšellopedagoog Tallinna Muusikakeskkoolis.

Leho Karin alustas tšelloõpinguid Tallinna Muusikakeskkoolis oma vanaema Laine Leichteri käe all. 1991 lõpetas ta Tallinna Konservatooriumi Toomas Velmeti juhendamisel. Aastatel 1991–1992 jätkas ta õpinguid F. Helmersoni juures Edsbergi Muusikainstituudis Rootsis. Ta on täiendanud end ka professorite M. Homitseri (Venemaa), J. Schwabi (Saksamaa) ja Martin Ostertagi juures Karlsruhe Kõrgemas Muusikakoolis. Leho Karin on vabariikliku keelpillimängijate konkursi laureaat (1987) ning osalenud 1990. aastal Müncheni ARD konkursil.

Solistina on ta üles astunud Soomes, Rootsis, Venemaal jm ning osalenud paljudes projektides Eestis. Ta on soleerinud Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, Tallinna Kammerorkestri ja Saarbrückeni Raadioorkestri ees. Tallinna Kammerorkestri koosseisu on Leho Karin kuulunud alates 1993. aastast ning on orkestriga esinenud paljudes Euroopa riikides, Põhja-Ameerikas, Jaapanis ja USAs. Ta on salvestanud hulgaliselt muusikat, sh Arvo Pärdi, Heino Elleri ja Erkki-Sven Tüüri teoseid plaadifirmale ECM. 

NYYD Ensemble’i koosseisus on Leho Karin üles astunud paljudel olulistel nüüdismuusikafestivalidel Euroopas, sh „ArtGenda“ Kopenhaagenis (1996), „Baltic Arts“ Londonis (1996), „Musiikin Aika“ Soomes Viitasaaris (2001), „Varssavi sügis“ Poolas, „Gaida“ Vilniuses, „MaerzMusik“ Berliinis (2003) ja „Klangspuren“ Austrias. Alates 2013. aasta kevadest jätkab Leho Karin tšellomängu NYYD Ensemble’ist välja kasvanud nüüdismuusika kollektiivis YXUS Ensemble.

Leho Karini repertuaaris on klassikaliste suurvormide (Haydn, Tšaikovski jmt) kõrval ka 20. sajandi suurteosed, sh Britteni tšellosümfoonia, Esa-Pekka Saloneni „Mania“, Erkki-Sven Tüüri Tšellokontsert, Eduard Tubina lõpetamata tšellokontserdi I osa jm. Ta on teinud koostööd mitmete eesti heliloojatega, sh Raimo Kangro, Galina Grigorjeva, Erkki-Sven Tüür, René Eespere, Tõnu Kõrvits ja Helena Tulve ning olnud (esma)ettekandjaks nende uudisteostele.